Twitter | Facebook | Tumblr | FOLLOW (+)

TIP TEMUDUGA FAKULTI SENIBINA PERANCANGAN DAN UKUR
Thursday, May 16, 2013
Assalamualikum to all budak lepas spm yang akan pergi temuduga untuk Sains (senibina) tak kira lah kau orang dapat temuduga  DIPLOMA . PERANCANGAN BANDAR DAN WILAYAH , DIPLOMA . REKABENTUK DALAMAN , DIPLOMA. SENI BINA LANDSKAP , ataupun DIPLOMA. UKUR BANGUNAN sebab kau orang dalam satu bidang cara temuduga 80% sama.
Haritu aku pergi temuduga untuk perancang bandar dan wilayah


Mase korang sampai tu dia akan kumpul kau orang dalam satu bilik pastu dia akan beri taklimat.
Ok mase pergi temuduga tu korang ade dua ujian:

  • Ujian melukis
  • Ujian lisan


UJIAN LUKIS
Kau orang boleh tengok dekat blog kak sophie
dia lebih pandai :)
http://sophiealyahya.blogspot.com/
Mula-mula dia akan pilih 40 orang untuk setiap kelas. Dalam kelas tu ade 5 orang lecturer akan perhatikan kite. Nanti dia dekat tengah kelas tu ade meja, atas meja ada lebih kurang 10 objek bentuk  silinder , piramid , kuboid dan lain-lain. Pastu kau orang kene lukis semua bentuk-bentuk tu dalam masa sejam.
kene lukis ade bayang-bayang. Bak kate lecturer tu ke lukis betul-betul real.
Kau oarang jangan lupe bawak pensil,pen dengan pemadam sendiri jangan nak pinjam sebab nanti menyusahkan orang lain je dah lah mase 1 jam je... Dah lah bilik tu penuh orang.......... lagi satu jangan gune pembaris kalau nak kene maki hamun kau guna lah pembaris hahahha

UJIAN LISAN (Perancang Bandar Dan Wilayah)
Semua orang takut  bile ade ujian lisan termasuk saya jugak hahahah
mula-mula dapat tahu ade ujian lisan semua orang tak reti duduk diam nak terkencing pun ade hahahha
.Lepas je ujian lukis kau orang kene duduk dalam satu bilik pastu lecturer akan panggil One By One nama dia panggil sekali je....kalau mase tu Lecturer panggil nama kau orang pastu kau orang tak de dalam kelas 
memang automatik nama kau orang kene black list dalam kertas tu name diaorang tulis "Pelajar ni menolak tawaran'' so ikutlah peraturan :)Dalam bilik ujian lisan tu ade lebih 3 oarang lecturer
pastu kau orang kene duduk jauh sikit dengan meja lecturer .mase cakap tu kene menjerit...hahahha
Lecturer akan cakap perlahan sebab dia nak tengok kau orang fokus ke tidak :P

Ujian Lisan tu biasenye diaorang akan tanye soalan:

  • Introduce yourself
  • Why did you choose this course
  • Why did you choose UITM
  • Who build this building???(so kau orang kene hafal name architect)
  • What is your favourite building?


Ingat temuduga dalam bahasa english tau :)
tapi mase temuduga hari tu diaorang soalan senang je

  • Introduce yourself
  • Siapa idola awak?
  • Perkenalkan adik beradik awak
  • Pastu dia tanya pasal sosial dengan hiburan
  • Kemudian dia tanya kenape pilih kos ni
  • Pastu dia komen lukisan kite :)


Untunglah saye dapat lecturer baik. dia tanye dalam bahasa melayu saya jawab bahasa manglish (english + malay) hahahah

Akhir sekali nak bagi tahu korang ke berlatih lukis
pastu pakian kene kemas sebab dia ade markah untuk pakaian.

So good luck adik-adik semua yang nak pergi temuduga hahahha 
Jangan takut sangat bak kate orang Watlek je hahahha

p/s; kalau nak tanye ape-ape komen je atau pon inbox dekat fb or mention dekat twitter :)
dunia dah maju guys xoxoxo


Labels: , , , , ,



On March 25, 2014 at 7:36 PM. AwesomeBlogger jashila dinie Said

salam....sy nak tnyaa,untk cos nie bukan hnya adaa temuduga melukis n ujian buta warna ja ke?

On April 15, 2014 at 2:09 PM. AwesomeBlogger hasnani yusoff Said

ank akk dpt temuduga ni...mmg dah blurrr sb x tahu nk jwb ape.. kurang arif pasal2 seni. nma2 architect pun x tahu lgsung.. melukis lg la nmpk kaku..huhu blh bg tips x?tmuduga 19/4....

On April 16, 2014 at 9:18 PM. AwesomeBlogger Mary Anna Said

Asslm , kalau interviewer tu tanya kita ikut english, tp kita jwb ikut bm, agak2 diaorg komen tak?

On April 20, 2014 at 1:17 PM. AwesomeBlogger Noraini Bi Said

Salam.kalau terlepas temuduga 19/4 , bole merayu utk ke tarikh yg lain?

.
Post a Comment


Myself!
Sheikh Aiman.
18 years old
Malaysia
*I love @Katyperry she's my inspiration and the hottest chick in the Music Industry!!!
I'm a #katycat and will be one FOREVER. Katy is a part of me*


My tweet


Chat box
RULES:
Please do not use harsh word!
© Layout by Taiki //Basecodes